ΘΡΑΥΣΜΑ [03] – ΕΝ ΕΙΔΕΙ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ

4B8A6CEC28C42B6F9158190A38576E12

Κάποιοι από σας θα γνωρίζετε την σημασία της μιας και μοναδικής ηχογράφησης των Δεκαπέντε Εσπερινών του Μάνου Χατζιδάκι, το 1964. Κάποιοι από σας θα θυμάστε πως τις κιθάρες έπαιζαν τα δυο ιστορικά πρόσωπα της ελληνικής κιθαριστικής σκηνής, ο Δημήτρης Φάμπας και ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης. Κάποιοι από σας έχετε ακόμα στα αυτιά σας τις γενναιόδωρες ηχητικές λάμψεις κάτω απ’ τα δάχτυλα του Χατζιδάκι, το στιβαρό μπάσο του Ανδρέα Ροδουσάκη και τα εξαίσια γλιστρήματα της Αλίκης Κρίθαρη στην άρπα. Αυτά ανήκουν πλέον στην ζώσα μυθολογία μας.

Μισό και πλέον αιώνα απ’ την ηχογράφησή τους, οι Εσπερινοί παρουσιάζονται για πρώτη φορά με μιαν ευτυχή σύνθεση, και με τις ευλογίες του υιού Χατζιδάκι, αλλά και του Ανδρέα Ροδουσάκη, που ήταν αδιαλείπτως παρών στις πρόβες, φέροντας μνήμες απ’ τις λεπτομέρειες ενός υλικού που δεν ήταν καταγεγραμμένο και που έπρεπε εξ αρχής να αναπλαστεί.

Οι σημερινοί ρόλοι έχουν μοιραστεί ως εξής:

Στο πιάνο του Μάνου Χατζιδάκι, ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης. Στην κιθάρα του Γεράσιμου Μηλιαρέση, ο Γιώργος Μουλουδάκης. Στην κιθάρα του Δημήτρη Φάμπα, ο Χάρης Κανελλίδης. Στην άρπα της Αλίκης Κρίθαρη, η Γωγώ Ξαγαρά. Στο κοντραμπάσο του Ανδρέα Ροδουσάκη, ο Χρήστος Κομισόπουλος.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται μια νέα εκδοχή της Μυθολογίας, με την νεαρή Δήμητρα Σελεμίδου, στον ρόλο του -επίσης νεαρού τότε- Γιώργου Ρωμανού.

Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 10, 16, 18 και 19 Μαΐου

Οι λεπτομέρειες:

http://www.nationalopera.gr/gr/event/erga-manou-hatzidaki-stin-enallaktiki-skini/

και ένα σχετικό κείμενο:

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ 15 ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ-ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

Γιώργος Μουλουδάκης, 7 Μαΐου 2018

Σχολιάστε